Salı, Kasım 28, 2006

Bir alman

Carl von Ossietzky, Nazilere karsi direnisin sembolü.

1889 da Hamburg`da dogar ve 2 yasindayken babasini kaybeder, bir teyzesiyle yasamaya baslar. Okul hayati pek basarili degildir ve 1907 de Hamburg sulh mahkemesinde yardimci yazici olarak calismaya baslar. 1908 yilinda Alman Demokrasi ve Baris Birligine üye olur. 1911 yilinda "Özgür Halk" gazetesinde calismaya baslar ve 1926 dan itibaren "Weltbühne" dergisinin sef editörü olur ve orada yayinlanan yazilarindan dolayi defalarca yargilanir. 1931 yilinda gizli silahlanma ile ilgili yazdigi bir yazisi ülkesine ihanet ettigi gerekcesiyle 18 ay hapis cezasina carptirilir. Avukati disinda, Thomas Mann ve Albert Einstein`in cabalari da cezasinin iptal edilmesini saglayamaz. 22 Aralik 1932 de sartli tahliye edilir Ossietzky.

Tekrar Weltbühne`de yazmaya baslar, fakat 1933 de dergisi yasaklanacaktir. Arkadaslarinin yurt disina kacmasi yönündeki ögütlerini herzaman reddeder. 28 Subatdaki "Reichstag " kundaklamasinin ardindan gestapolar tarafindan yakalanir ve toplama kampina gönderilir. Oldukca agir sartlar altinda yasamak ve gördügü fiziksel baskidan dolayi defalarca hapishane arkadaslari tarafindan hayata döndürülen Ossietzky`e 1936 yilinda tüberküloz teshisi konulur. Ve ayni yilin kasim ayinda aciklanan nobel baris ödülü Ossietzky`nindir. Adolf Hitler ödülü almak icin Oslo`ya gitmesine izin vermez ve tören onsuz gerceklesir. Nobel artik tüm almanlar icin yasaklanmis, onun yerine hitler baska bir ödül koymustur.

4 mayis 1938 de agir kosullarda yasamak ve tüberkülozdan dolayi hayatini kaybeder Ossietzky. kasitli olarak tüberküloz bulastirilmis olacagi ise herzaman bir süphe olarak kalmistir.

Simdi Ossietzky`nin adina okullar, üniversiteler ve ödüller var Almanya da. Oswald Andrea`nin yazdigi ve daha sonra sarkilastirilan bir siir var, "Mahkum No: 562" bu Ossietzky`nin yillarca gögsünde tasidigi numara. Siirin bir kismini asagida türkceye cevirdim. Sarkiyi dinledim, biraz cocuk sarkisi gibi, ki cocuklar icin yazilmis zaten.


Bir defa binin yarisi
ve bes defa düzine
ve iki defa bir
Cocuk, cocugum,
topla simdi bunlari.
ve buldun sayiyi
ki ben onu kastediyorum
.....

Bir numaraydi.
sadece bir numara.
bircogundan yalniz birisiydi.
Numaralar, okadar cok ki
insanlarin ceketlerinin üstünde.
iste ben onu kastediyorum

....

O, haksizliga karsi savasti
cocugum,
unutma bunu.
Uyanik ol, birseyler yap özgürlük icin.
yoksa bir hic,
bu kelime tek basina.

Hiç yorum yok: