Çarşamba, Nisan 04, 2007

Ham demir gümüş m'olur

Isvicrede yasayan almanlar icin entegrasyon programlari varmis.
Bugün sabah sinifta bir kiz (Izledigi 10 filmin her birinden bir mimik ve jest kapip onlari 14 yasindan beri kullandigi icin bu havasini kendi hali sanan bir tip bu. Cok sevimsiz mimikleri var, alaysi, ukalaca ve aptalligini dile getirircesine. Sinir oldum da kiza camur atmiyorum, olan bu gercekten de. Güvenin bana.) kendi tecrübelerinden yola cikarak alaysi bir sekilde bunu anlatti. Böyle bir seyin varligini duyunca ya da bu duruma maruz kalinca nasil da sasirmis, halen de gecmemis saskinligi!
Demis ki yetkili kadina "hey, ben irakli ya da polonyali miyim ya da ne bileyim nereli miyim, Hallo!!! ben almanim, biz komsuyuz!" demis. Olacak sey mi bu, onu nasil bu duruma düsürürler ki! Bu alman kizimiz kendini demek ki göcmen ya da mülteci konumunda görmek istemiyor. Bu ona nasil da rahatsiz edici geliyor. Göcmen ya da mültecilere bakis acisindan olabilir bu.

Baskalari da bir baska ülkede göcmen ya da mülteci olabilmek icin neleri göze aliyor.

"Yabancı uyruklu bir grubun İran'dan Türkiye'ye gireceği ihbarını alan jandarma, Van kırsalında 40 Afganistan, 145 Pakistan, 42 Bangladeş ve bir Irak uyruklu 227 kişiyi buldu. Kaçaklar İran'dan yola çıkıp üç gün yürümüş, 3 bin 400 rakımlı Yiğit Dağı bölgesini geçerken yedi arkadaşları donarak ölmüştü." Bu haber Radikalden.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

bu ne kendini bilmezlik boyle ya. ben de sinir oldum o kiza. pataklayasim geldi simdi. dove dove gumus olmaz belki bunlar ama belki akillari baslarina gelir.

Adsız dedi ki...

Iyi ki aslinda aklindan geceni: yani biz bu minnacik Isvicre'yi ham yapariz, zaten Almanya'ya ait olsaniz daha iyi olurdu, filan gibi laflari dememis. ;o)

www.elifsavas.com/blog

Adsız dedi ki...

açıkça ırkçıymış.

bu tip meselelerde biraz abartılmış gelecek senaryolarını seviyorum, insanın gözüne batırıyorlar durumu. children of men göçmen sorunu üzerine öyle bir film.

Fulya dedi ki...

Teyzen, her milletten cikar boylesi de, sanki Almanlar da daha cok. Bende bir uvey kayinvalde:P var. Alman. Agzindan dusmeyen laf su "Bizim buralar hep beyaz genelde Alman,ve gocmenleri burda sevmiyorlar ev bile satmiyorlar" Bu arada da kendi de gocmen de renkten kurtariyor saniyor kanimca...
Cok cirkin tabi.. ama soylari tukencek,guzel gunler gorecegiz:)

Sebnem'den dedi ki...

bazen düşünüyorumda keşke mağara devrinde olsaydık...herkes kıllı..kim ne renk belli değil..tek kavgamız,bu gün avlanabilecekmiyiz,ya da daha büyük bir mağara bulabilirmiyim?ırkçılık olmazdı,gereksiz kavgalar olmazdı..:))aslın da ben de sütten çıkkmış ak kaşık değilimdir..gerektiğinde ben de ayrımcılık yaparım..büyüklerimiz savaşsın,kazansın,sonra yan gelip yatan,hiç bir iş yapmayan herşeyi devletten bekleyen bir toplum gelsin ve buralarını bize verin desin..işte o zaman gözüm dönüyor...hepsine tekme atmak istiyorum..bence farkında değiliz ama hepimizde birazda olsa var ırkçılık..değil mi?

Açalya dedi ki...

Benim Alman'a anlattim bu kizi; 'idiot' dedi kiza 'get over with it!'

Ben de diyom ki;
'ulen! sırma .ikten gümüş .mdan mı doğdun?'

teyzenteyfik dedi ki...

Pelin,
hayir, dayaga karsiyim ben!
:)

Elif,
dur, sabredelim, onlari da der belki.

Simon,
bu bahsettigin filmi de not ediyorum, izleyeyim.
Hani sen cok önceleri yazmistin ya bir film, forest of the gods, epey zaman önce bulmus ama izlememistim, iki gün önce onu izledim. Ama sonunu getiremedim. :( Icim daraldi, sinirim tepeme cikti. Bugünlerde biraz agir geliyor galiba bana öyle filmler. Yarim biraktim, biraz sucluluk hissettim böyle yaprim diye ama belki sonra tekrar izlemeyi denerim.

Fulya,
yok, öyle degildir. Genelleme yapmayalim. Almanlarin hepsi öyle degil. Ya da diger milletlerden daha da farkli degil. Öyleyse bile ben öyle düsünmemeliyim!
Bu kizin konusmasini o gün sinifta olmayan bir baska alman kiza anlattim. Cok sinirlendi. "Peki sen ne dedin ona" dedi. Sasirip, saskinligimdan hic bir sey diyemedigimi söyleyince cok üzüldü. "hayir, keske söyleseydin bir seyler, söylemeliydin, keske ben orada olsaydim, kahretsin, bir seyler söylemek isterdim" dedi. Sonra ona bu radikalde okudugum haberi anlattim. Kötü oldu. "Üzgünüm" dedi.
Bak, böyle almanlar da var. Insanoglu, cesit cesit.

Sebnem,
bu söylediklerin beni üzdü. Gercekten üzdü.
Hayir, hepimiz irkci falan degiliz, yaniliyorsun.
Kimse icin gözün dönmesin, tekme atmayi isteme bence. Sadece daha cok bilmek lazim. Neyin ne oldugunu. En azindan tepkilerimizi dile getirirken ezberlenmis cümleler kurmayiz, hepimize hakim olan resmi dil cümlelerini siralamayiz. Atalarimiz savasti, yan geldi yattilar, burayi bize verin diyorlar simdi de! Olur mu böyle sey. Baska görmek lazim artik.

Acalya,
heyyt ulan!!! diye dalmissin :)
Harikasin, ben de severim küfür olayini. Yakisir insan diline, allah var :) Bu kiza simdi ben bu söyledikelrini tekrar dile getirip, bu söyledikleri hakkinda ne düsündügümü söylesem, eminim sasirir kalir. "Hayir, ben irkci degilim, ben bunu söylemek istemedim" der. Yani insan düsünmeden, tartmadan cok konusuyor, hatta genelde öyle konusuyoruz galiba. Ne bileyim ya, cok var böyle insan. Alman`i , italyani, Türk`ü, Kürt`ü... cok var cok. En kötüsü, cok cok yakinlarimizda böyle düsünen insanlarin olmasi. Bunu farettigimde ben cok ürküyorum!

Hepinize cok sevgiler.

Adsız dedi ki...

O kizla ayni sinifta olup tahammul etmek ne zordur..
Sevgiler
S.

Fulya dedi ki...

Teyzen, benim 10 sene once Almanya is seyahatlerimde tatsiz tecrubelerim oldu. Baska ulkelerde olmadi o yuzden bu izlenime kapildim. Ama bence de oyle degildir. Oyleydiyse bile sen boyle dusunmedigine gore 10 sene icinde cok sey degismistir. Ben cok umutluyum bu konuda, sen ben,su diger alman arkadasin var ya bizler cok sey degistiririz.

teyzenteyfik dedi ki...

Sanem,
aslinda benim icin eglenceli simdilik ama bir iki kisi ona katlanamadigini söyledi. Ben de safliga vurup "ama onu cok iyi tanimiyoruz hemen yargida bulunmayin, biraz zaman verelim" falan gibi bos gevezelikler yaptim.:)

Fulya,
evet, ben de umutluyum ama cok degil.
Güzel söylerinle beni onurlandiriyorsun. Gercekten. Söylemeden gecmeyeyim.

Cok sevgiler.