Perşembe, Mart 01, 2007

Mimar Babam

Benim hayatimda bir mimar var. Ona meslegi cok yakisiyor. Bunu gecen yil "Mimar Babam" filmini izlerken farketmistim. Bazi meslekleri gercekten hakkini verenler yapmali. Cünkü is olsun diye, yanlis secimlerle, ana baba baskisiyla secilecek, icra edilecek seyler degildir onlar. Mesela hekimlik ve ögretmenlik gibi. Bu mesleklerin sahiplerinin kendine ait bir perspektifi vardir, olmalidir. Mimarlik da bu mesleklerden birisi. Bunun gibi meslekleri icra edenlerden acikcasi ben bir fark beklerim. Benden farkli olmalidirlar. Sahip olduklari gücü, kudreti bilip, bunu mesleklerini icra etmelerinden tutun da özel yasamlarina kadar yansitmalidirlar.

Dünyayi eskiden tam algilayamazdim ben, yani genel görüntüsünü kavrayamazdim. Benim etrafimdaki kücük(yerel) dünya vardi ve de digeri, karmakarisik, büyülü, her seyinin birilerinin elinde oldugu, o birilerinin kesinlikle benim gibi birer insan oldugunu aklimin alamadigi bir dünya. Ama yeni yeni görüyorum tüm dünyayi. Cok basit bu dünya. Cogu sey düsündügüm kadar yüce ve akil almaz degil. Benim kücük dünyamin meger bir kac boy büyügüymüs dünyanin tamami.

Nasil ki, örnegini verdigim böyle bir iki insana sahip olmak, su dünyada varolusum konusunda hayati önem tasiyorsa benim icin, ayni önemi bu koca dünyanin kendisi icin de tasiyor.

8 yorum:

Secil Y. dedi ki...

ben burdayım teyzenteyfik.tabii olduysa.secil

Adsız dedi ki...

keşke anne babamı dinleyip
öğretmen olsaydım çoktaaaaaaaan evlenip çoluk çocuk sahibi olmuştum :))

teyzenteyfik dedi ki...

Kitty wu,
olmus olmus, baktim sayfana.
cümlemize hayirli olsun :)

teyzenteyfik dedi ki...

Anonym Dere,
ben emin degilim, büyük ihtimal o durumda da bir ariza cikarirdin sen.

Adsız dedi ki...

dogru soyluyorsun, her meslek herkese gore degil. herkes ogretmen olmamali mesela. cunku cok yetenek isteyen bir is ogretmenlik, sonra ozveri, sabir.. ve de tamahkar olmasi gerek insanin, maasi cok az cunku. bir suru olumsuzluga ragmen, ogretme istegi ve bu is yaparken duydugu mutluluk azalmamali.
ama hicbirsey olamazsam ogretmen olurum gibi bir zihmiyet var heryerde. evet dogru biliyorum is yok, insanlar gecim derdinde ama doktorluk ogretmenlik bunlar cok onemli isler. sosyal becerisi olmasi gerek insanin.
neyse benim yaram derin bu konuda.
seninle ayni fikirdeyim demeye calisiyorum teyzen teyfik, meslegini hayat tarzi gibi yasayabilmeli bazi meslek sahipleri.

teyzenteyfik dedi ki...

Pelin,
ayni fikirde oldugumuza sevindim :)

Su senin sayfadaki mozaik isini de cok iyi anlatmissin, hic karisik olmamis, tesekkür ederim. Düsündügümden kolaymis, bir ara denemeyi cok isterim. Belki yaparim bir gün. Onunla islevsel bir sürü sey yapilabilir sanirim. Ne bileyim bir sehbanin üstü falan da olabilir, ilk aklima gelen.
Eline saglik, senin yaptiklarin da cok güzel görünüyor. Keske yakinlarda olsan ben de isterdim bir hediye senden:)

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

evet, sehpa ustu yapanlarda vardi, cerveler, vazolar, bir suru sey yapilabilir, guzel oluyor. aklinin bir kosesinde dursun, belki yaparsin.
evet yakin olsaydik keske,hemen sana da yapardim bir tane. ben donucem turkiye'ye burda isim bitince. belki sen de donersin, o zaman olur iste:)

teyzenteyfik dedi ki...

Pelin, tamam, anlastik :)