Pazartesi, Şubat 05, 2007

Guilty or not guilty

"Burasi yabani hayvanlarin kol gezdigi bir cayirlik mi yoksa benim evim mi, dogdugum yer mi, bilmiyorum!"
(Amin Maalouf/Araplarin Gözünden Hacli Seferleri)

Bu kitabi okuyorum. Herkese öneririm. Okumasi oldukca zevkli. Keske her tarih kitabimiz böyle olsa, biz de keyifle okuyup ne nedir, ne degildir diye ögrensek. Biz de, onlar da. Herkes. Sacma sapan yanlis bilgilerle dolmasa kafamiz.
Haftasonu bir kült filmi izledim. 1957 yapimi "12 Angry Men". Ortada bir babanin cesedi ve 100% katil oldugundan emin olunan bir ogul var. 12 juri üyesinin hepsinin birden O`nu suclu ya da sucsuz bulmasi gerekiyor. Toplu bir karar olmasi lazim. Sucluysa idam edilecek. 11 üye hemen suclu derken bir tanesi (Henry Fonda) sucsuz diyor ve böylece onu ikna etme girisimleri basliyor. Bir odadan cikmadan biten film boyunca önyargilarin kirilmasindan tutun da bir insanin baska birini ölüme ne denli kolay gönderebilecegine kadar oldukca ciddi ve insansi mevzular etrafinda dolasiyoruz.
Herkesin bir derdi var, durur icerisinde misali herkesin bir kafasi var ve onun ici hic mi hic kolay degismiyor. Ne sonradan okunan bir kitap ne de izlenen bir film fayda ediyor bence. Degisebilir kafalar yetistirmek lazim galiba. Geri dönüsümlü kagit gibi olsunlar, cevreye de en az zarar.

4 yorum:

elifsavas dedi ki...

Ben o filmi seyretmistim bir zamanlar. Iyi bir filmdi diye hatirliyorum. Burada kulturel referans olarak cokca alintisi yapilir. Bir kere adliyeye cagirilmistim ben. Sectiler ama dava dustu. Burada yurttaslik gorevi bu. arasira cagiriyorlar. Ama ben nasil yaparim, bilmiyorum. Hele birini hapse yollamak! Neyse ki olum cezasina karsiyim dersen, o tip konulardan kurtarma ihtimali var.

Bahsettigin kitabi alacagim. Tarih ucuguyum ben. Cok severim. Hele detaya inen tarihi cok cok severim. Bize gel, herseyin tarihi ile ilgili bir suru kitap var. :oP

endiseliperi dedi ki...

o filmde, henry fonda, diğerlerine katılmadığını söyleyince, içlerinden biri, " her zaman biri çıkar" gibi bir şey der sıkıntıyla. her zaman birinin çıkması ihtimali ne rahatlatıcı.

amin maalouf'un iki kitabını okumuştum. gene de batı'dan bakmış izlenimi vermişti bana. yani kitaplar bitince içerden birinin doğuyu anlattığını düşünmemiştim. bahsettiğin kitabı okumadım.

iyi ki burada yurttaşlık görevi değil jüri üyeliği. yargılamaların sonu yasal linçe dönerdi.

sevgilerimle.

teyzenteyfik dedi ki...

elif,
seversin sen de öyleyse bu kitabi.
tamam, geliyorum size :)

teyzenteyfik dedi ki...

endiseliperi,
evet, her zaman birinin cikmasi rahatlatici ama birden fazla ciksa daha da rahatlatici olurdu.

cok sevgiler.