Pazartesi, Kasım 03, 2008

Belediyelerimiz ve web siteleri

Bugun S. bir sebeple belediyelere sayip soverken soylemisti; bizim belediyelerin web sayfalari belediye baskanlarinin kisisel sayfasi gibi, diye. O dedikten sonra Almanya'daki ornekleri dusunmustum ama simdi bakip, bir karsilastirma yaptim da, sonuc korkunc. Buradaki belediyelerin sitelerine girince, gevsek siritisiyla bir baskan karsiliyor sizi. Baskanimizdan mesaj var, baskanimiz konusuyor, baskanimiz basbakanimizla elele, baskanin gundemi gibi basliklardan gecilmiyor.  Aslinda bu siteler, baskanlik edilen halka dair oyle cok bilgi veriyor ki, ozellikle halkin guc/iktidar karsisindaki tutumu ve gucun/iktidarin halka bakisi hakkinda. 
Arastirmaci TT sizin icin biraz secme yapti, hadi bulun bakim 70 farki 

Oncelikle Almanya ve Isvicre'den bir iki sehrin web sitesine bakalim. Fotograflara tiklayinca buyuk halini gorebilirsiniz.(Ben denedim, olmuyor)

Dresden/Almanya













Kreuzlingen/Isvicre













Zurih/Isvicre
















Mannheim/Almanya
















Evet, bundan sonrakiler Turkiye'den

Sirayla Malatya, Samsun, Izmir ve Ankara. Tabii ki favorim Melih G. ile Ankara. Malatya hernekadar cok basarili olsa da Melih G. nin ciciligi, ayni sayfada 4 farkli fotografini sergileme (medeni!) cesareti birinciligi acik ara farkla hakediyor. Kismetse bayramdan sonra Facebook'daki ANKARA'DA BIR SURREALIST MELIH G. grubuna da uye olacagim.


5 yorum:

sinem (adacim) dedi ki...

:))) Güzel saptama. Yurdum başkanı işte...

Adsız dedi ki...

tüüüm devlet kurumlarımızda aynı sorun. herşey başkana, müdüre endeksli. mesela, (birçok üniversite dahil) ön sayfalar müdürün demeci ile açılıyor. özellikle -hizmet amacı olması gereken- belediyelerin siteleri bilgi vermek, veya iletişim amaçlı kurulmamış. propaganda broşürleri vardır ya, şunları şunları başardık diye şişirilmiş ifadeler olan; internet sayfalarını da aynı gözle görüyorlar.

Kremali'nin annesi dedi ki...

Ben 70 tane fark bulamadim Teyzencim. Odullu falan degildi umarim bu bilgi ve dikkat yarismasi:P

Saka bir yana, benzer gozlemleri ben de yapiyor ve sinir oluyorum. Ama bir Ankara belediyesinin internet sitesini Zurih belediyesininkiyle kiyaslamak bana biraz problemli gibi geliyor. Ya da soyle diyeyim; adamlar bize her konuda bilmem kac tur bindirmisken, belediyelerimizin web sitelerinin benzer olmamasi beni hic sasirtmiyor.

Adsız dedi ki...

Ama Turk siteleri zaten genel olarak daha suslu oluyor.

www.elifsavas.com/blog

teyzenteyfik dedi ki...

Adacim,
gurur duyuyor insan di mi? :)

Simon,
evet, tipi dedigin gibi, propaganda brosurleri gibi. Web sayfalari disinda sehirlerin bir cok yeri de baskanin reklam mekani olarak kullaniliyor. Kac yilda bilmem kac alt gecit bilmem kac okul actik falan filan gibisinden seyler. Elbette baskan efendinin fotografi ile birlikte.

Kremali,
70 farki goremediysen hic bosuna konusmayalim:P
dogru, onca farkin yaninda bunlar ne ki diyor insan.

Elif,
ne iyimsersin sen bu gunlerde.
Secim sarhoslugu mu desek buna? :)

Millet olarak susu sevdigimizden mi yani bu halimiz? :)