Cumartesi, Mayıs 12, 2007

Konusamiyorum

Benim konusmam bozuk ve kaba. Eskiden fena degildi ama artik cok kötü. Kelimeleri dile getirisim, cümle icindeki vurgulamalarim... Hepsi cok fena. Buna üzülüyorum, cünkü birisiyle konusurken oldukca zorlaniyorum. Hele son Türkiye tatillerimde bir kac kisi konusmama direkt güldügünden beridir. Konusurken özenmeye, kulagima komik ve yapay gelmesine ragmen, kelimeleri düzgün dile getirmeye calisiyorum ama olmuyor iste. Bir defa kaymis dilimin kemigi.

33 yorum:

Adsız dedi ki...

Yazman gayet iyi!!!! Herkes kendine baksin bence. Turkiye'de yeni yetmeler e harfini a gibi soyluyorlar, koskoca kadinlar sahte kibarlikla olmadik heceleri uzatiyorlar. Herkes kendine baksiiiiiin!!!!!!

Uzerinde durursan duzelir. Bir yaziyi oku, kaydet, dinle. Cok sinir olacaksin ama hatalarini daha kolay yakalayabilir, cok kisisellestirmeden, sakin sakin calisabilirsin.

Olur, inan ki olur. Farzet ki, bir filmde oynayacaksin, boyle aksanli biri lazim, ona calisiyorsun. ;o)

Ayrica, dedim ya, herkes kendine baksin.

w.elifsavas.com/blog

MorKoyun dedi ki...

Dilin kemigi olmaz kardesim, bu sebepten Elif'in gazina katiliyor, ekseriye susmakta zorlanan insanlardan olusan ulkemizde en fazla bir ay kaldin mi eski formuna kavusacagini iddia ederim;)

Sebnem'den dedi ki...

ÜLKEMİZİ İDARE ETMEYE ÇALIŞANLAR TÜRKÇE KONUŞAMIYOR Kİ,HEM BURDA DOĞMUŞ,BÜYÜMÜŞ,OKUMUŞ...ELİF'E KATILIYORUM...1 AY KAL BAK ŞAKIR-ŞAKIR KONUŞURSUN...HİÇ KIZMA KENDİNE.

Adsız dedi ki...

Merhaba Teyzen Teyfik,

benim bir blogum yok ama senin blogunun okuyucusum. Iki bucuk senedir Almanya'dayim, ve ayni dert bende de var. Türkiye'ye tatile gidiyorum, orada düzgün Türkce konusamiyorum, buraya dönüyorum, bu kez Almancamin yoluna girmesi zaman aliyor. Üstelik, buraya gelip de Almanca ögrenmeye baslayali beri, Ingilizce de konusamaz oldum, Ingilizce baslayip Almanca bitiriyorum söylemek istediklerimi. Derdine care olacak birsey söylemedigim icin üzgünüm, sirf benimle ayni dertten muzdarip oldugunu görünce paylasmadan duramadim. Ama gene de, eger senin problemin sirf Türkce ile ilgiliyse, yukarida söylenenlere katiliyorum, Türkiye'de uzun süre kaldiginda bu problemin zamanla cözüleceginden eminim. Bendeki "Umstellung" arizasi :)

Sevgiler
Zeynep

teyzenteyfik dedi ki...

Elif,
bu dedigin teknigi almanca calisirken kullaniyordum ve sonuc dayanilmaz oluyordu; sesimi dinlemek! Tabii ki türkce konusurken daha iyi gelir.

Hani film teklifi? Önce teklif sonra calisma :P

Yazmam iyi (yani imla kurallarini darmadagin ediyorum genelde, farkindayim) cünkü ses yok, vurgu yok.

Ama bir ara ciddi ciddi bunun icin cabalasam iyi olacak, hele Türkiye`ye dönmeden önce, kesin!

Sevgiler, anneler günün kutlu olsun!

teyzenteyfik dedi ki...

Morkoyun,
evet, bunlar, buradaki türkce konusanlar, hatta konusamayanlar bozdu beni. Tamam, önceden de vardi bir seyler, mesela "Cengiz" derken o "e" harfi öyle sekillere giriyor ki benim agzimdan cikma esnasinda :)

Ama buradakiler sayesinde öyle cok saldim ki kendimi.
Beni harap eden iki yabanci dil yetmezmis gibi bir de hakim oldugum dilden olacagim, hic olacak sey degil!
:)

teyzenteyfik dedi ki...

Sebnem,
hemen de laf sokuyorsun, ülkeni idare edenlere. Bir dur yerinde, karisma millete :)
Sen söyle bakim, hangi mitinge gittin? :)

Ben de Türkiye`de dogdum, büyüdüm, okudum. Sonradan ben böyle oldum Sebnem, aci olan o.
Cok sevgiler :)

teyzenteyfik dedi ki...

Zeynep, kader ortagim,
hosgeldin :)

Böyle bazen arada birileri cikiyor ya senin gibi, cok sasiriyorum. Yani, beni okuyan ama benim varligini bilmedigim birileri. Cok degisik bir duygu, gözetleniyorum sanki(negatif manalari hic gelmesin aklina) ama bunu bile isteye yapiyorum ve sonra gözetleyicimle tanisiyorum. Mesela ben senden sadece bir kac cümle okumusken, sen benim tüm arsivi karistirip, bir kac yillik hayatimi ögrenebilirsin. Cok acayip su blog isi. Hep üstüne düsünüp duruyorum ama halen kafamda netlestiremedim bu isin etik yanini.
Neyse, bunlar karisik isler...

Cok benzer bizim bu dil konusundaki sikintimiz. Ben almanca ögrenmeye basladigimdan beri ingilizceyi unuttum diyebilirim. Ingilizce konusmaya calistikca almancaya dönüyorum. Hele simdi okulda aldigim ingilizce dersler dolayisiyla yasadigim sikintiyi tarif bile edemem sana. Günde üc defa "ölsem de kurtulsam" diyorum düzenli olarak. :)

Belki de iki dile de tam hakim olamamaktan oluyordur bu karistirma. Türkcemiz buradaki türklerin konusmasindan ve almancadan etkileniyor sanirim.

Ne cileli basimiz var bizim böyle? :)

Tanistigimiza sevindim.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

ah cileli basimiz:) eminim bircok insanin ortak derdi bu. benim de. konustugum dilin Turkce'ye benzer hic bir hali kalmadi. araya ingilizce kelimeler katip, onlari da "etmek" ile tamamlayip sacma sapan bir sekilde konusuyorum. cevremdekiler de oyle. Ingilizceye anadilimmis gibi hakim olmam bu yastan sonra mumkun degil, oyle olsun da demiyorum zaten. Ama Turkce'de korelmek beni de cok uzuyor. Turkce yazmaya ve de okumaya devam etmek gerekiyor bence. Okumak konusmayi direk etkiliyor. Arasira yanimdaki Turkce romanlari karistiyorum ben, oyle ortasindan sonundan bir iki sayfa okuyorum, sirf Turkce birseyler okumus olmak icin.
Uzme kendini boyle seyler icin, ben de uzmeyeyim, cok dogal boyle olmasi. Baktin birileri sana gulecek konusmalarin yuzunden, once kendin gul kendine. Boyle daha eglenceli:)

Adsız dedi ki...

bence ciddi konu. burada bariz bir aksanımın olmasını, türkçe'min bozulmamasına hep tercih ettim. zaten amerikalıymış gibi konuşmaya çalışan türklere de özellikle gıcık oluyorum (daha çok kızlar öyle)
e, herşey birarada olmuyor işte. hem dışarıda olmayı seç, hem yabancılarla (veya yarı yabancı türklerle) içiçe ol, hem de türkçen bozulmasın.
evet, en çok oradaki türkler etkilemiştir. türk televizyonlarını seyretsene.. çok pahalı olmayan paket birşeyler vardır belki.
seyret bak, sonra ben gülerim sana, söyleyeyim.

Adsız dedi ki...

ay, ben aslında hoş resim diyecektim. yukarı kısımda sanki gök bitmiş gibi.

uykucu dedi ki...

takıldığın şeye bak burda türkçeyi bozmak havalı bile görünüyor .yeni üniversiteli gençliği görsen konuştukları türkçemi dersin kıvıra kıvıra konuşuyorlar birde yabancı dil biliyorlarsa yandık, karışık konuşup akılları sıra hava atıyorlar .hiç kafana takma anlaşılır konuşuyorsan şiveyi boşver çok dert ediyorsan da çalış sürekli sesli oku yada türk kanallarını izle ister istemez düzelir ama şimdilik orda yaşıyorsan almancan iyi olsun yeter burda uzun süre kalıncada hemen düzelir ama sakın türkçeyide unutma ha kızarım bak:)

uzay dedi ki...

uzun uzun yaz ve sesli oku yazdıklarını..acaip etkili oluyor!cevremdeki her kişinin şivesini, konusma stilini kendimde direk uyguladıgım için annemin bana buldugu cözüm :)
ama cok etkili dene gör :))

Adsız dedi ki...

senin nefes alırken çıkardığın küçük sesler bile güzelken konuşurken çıkardıkların nasıl kötü olsun?!

:)

teyzenteyfik dedi ki...

Pelin,
kendime güle güle telef oldum ya. Ben bana acimadikca el bana niye acisin. :)

öyle cok sebep var ki gülecek. Ki görsen ne cok gülüyorum kendime. Bazen dersten cikiyorum ve öyle komik aptalliklar yapmis oluyorum ki, yol boyunca kikirdeye kikirdeye eve geliyorum. Mesela ilk günlerde proflardan birisi benden mail adresimi istedi ve ben "email adresimi hatirlamiyorum" dedim. Adam ve siniftakiler bana öyle bir bakti ki, görmelisin:) Mümkün mü allah askina email adresini unutmak? Ama benim kastettigim, okulun bana verdigi email idi, yani benim adima düzenlenmis bir adres. Adam onu istiyor sandim! Sonradan farkettim ama hic tenezzül edip düzeltmedim de durumu:) Dönüs yolunda gülmekten öldüm kendime ve onlarin bana bakisina:)

teyzenteyfik dedi ki...

s.t.,
resim denmez bikerem fotograf denir! :P

Türk tv izliyorum arada ama o beni bagimli yapiyor.
Kesin gülersin sen bana, acimazsin da :(

teyzenteyfik dedi ki...

Figen,
benimki o havali bozuklardan degil malesef.:)

Yok, türkceyi unutmam, korkma. Mümkün degil bu ama aksanim bozuluyor sadece. Bir de bazi sesleri cikarmakta zorlaniyorum, ki önce de zorlaniyordum ama simdi iyice koyverdim gitti.:)
Hem, senin yakisikli oglun konusmaya baslamis ha!!!
masallah masallah :)

teyzenteyfik dedi ki...

Uzay,
ben almanca derdine mi düseyim, ingilizce derdine mi düseyim yoksa bir de türkce derdine mi düseyim.
el vurup yaremi incitme tabip!:)

teyzenteyfik dedi ki...

Rosy,
niye utandiriyon beni böyle arkadaslarin icinde yaa!
:)

Adsız dedi ki...

bak şimdi ya, hem türkçem bozuk diyor, hem de düzeltmeye kalkıyor.
biz bunun muhabbetini yapmıştık bir zamanlar, ki sen yoktun henüz. meti de senin gibi iddia ediyordu, ben de şunu göstermiştim.
bu düşünce nasıl yaygınlaştı diye düşünüyorum da herhalde insanların kendi kendilerine iki kelimenin bir farkı olmalı diye düşünüp bulduğu bir ayrım.

Deniz dedi ki...

Dun trendeyken karsimda bir kiz telefonda konusuyordu. 'Sen echt uitmaak yapmak istiyorsan, ja hoor, sen bilirsin' dedi. Bunun Turkcesi 'Gercekten benden ayrilmak istiyorsan, sen bilirsin' :))

Teyzen Teyfik, bir de benim gibiler var. Burada duzgun Turkcesine gulunenler. Onun icin artik Turk marketinden fis yerine bonnitje istiyorum, cikarken de hadoe diyorum hayirli isler yerine. Daha bir kabul goruyorum sanki:)

Saka bir yana, Turkceyle baglantiyi koparmak bazilari icin cok kolay tabii, yalniz yasiyorsan, arkadaslarin yabanciysa. Ben ise tam tersi sorunlarla basbasayim, hayatima Hollandacayi oturtamamak gibi. Evde Turkce, arkadaslarla Ingilizce konusunca Hollandaca sadece alisveriste, devlet dairelerinde kullandigin birsey olarak kaliyor.

Sana daha cok TRT izlemeni onersem, eziyet ettmis mi olurum? TRT telaffuzlari ve vurgulari hala ortalamanin uzerinde ne de olsa.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Teyzen,
Çok doğru demekle kalmamış, çok da güzel ifade etmişsiniz.
Hiç de, "konuşamıyorum, ay anlatamıyorum" sıkıntılarına kapılmayın, lütfen.

**********

Bu kadar yorum yazışmasından sonra buna hiç gerek yoktu diyebilirsiniz de, ben bu mesajı sizin blogunuza yazıyorum diye, kendiminkine yazmışım.
Üstelik bu durumu, bugün sizin bana yazdığınız yorumu görünce anladım!
Bari, boşa gitmesin diye buraya aktardım.
Komik ve şaşkınım kısacası...
=))

teyzenteyfik dedi ki...

S.t,
ama fotograf kelimesinin birebir ve tek anlami `fotograf` iken onun yerine neden baska bir kelime kullanilsin ki?
Tamam, istedigini söyle. :) Ben kirik türkcemle laf yetistirmeyeyim sana :)

teyzenteyfik dedi ki...

Deniz,
ben ilk geldigimde türkceme gülüyorlardi, niye bu kadar kibar konusuyorsun, cok komik, diyorlardi. Onlara uyum saglama adina da biraz kabalastim galiba. Sonra da tam biraktim kendimi.

Trt`yi zevkle izlerim ama bu siralar tv izlemek cok büyük bir lüks benim icin.

laf aramizda burada dogup, büyüyenlerin türkcesi ne komik degil mi? :) mesela senin verdigin örnek gibi. Biraz da biz gülelim:)

teyzenteyfik dedi ki...

Ekmekci kiz,
bana `siz` deme artik, ben sizin teyzenizim :P
Cünkü ben `sen` diye yazip duruyorum sana. Ya da böyle devam edeceksen ben de siz diyeyim, ayip olmasin :)

Sen benim yazimi degil de konusmami duysan derdimi anlarsin. Öyle cok fena degil ama bazi vurgulamalarim cok kötü ve hemen kulaga carpiyorlar.

Senin blogdaki yorumunu görünce ben de sasirmistim:) Ben gelmeden, nasil olsa sayfani ziyaret ederim diye, bana not mu biraktin acaba demistim. Sonra da tek Teyzen sen misin T.T. dedim kendi kendime ve caktirmadim :)

Sevgiler:)

Secil Y. dedi ki...

ben bugün berbat türkcesi ama cok iyi almancasi olan biriyle tanistim.hem de diyalekt almanca konusuyor tam avusturyali gibi.ve sonra ben, keske onun yerinde olsaydim diye düsündüm sesli olarak bana ne kadar kötü türkcesi di mi diyen esimin sorusuyla hayallere dalarak.gözümüm önünden almanca ögrenme serüvenim gecerken ve tam da kursa kayit olurken.sonra yuhh diyorum sana diyen sesle kendime geldim.ama biran cok cekici geldi cok ,onun yerinde olmak.
türkcemin iyi olmasi ne kadar gereksiz geldi biran sonra senin yazdiklarini düsündüm ve o kadar üzülmesin teyzen dedim.sonra sesli olarak kitap okursa ise yarar ama ben olsam sevmezdim bunu dedim.kücükken yapardim eglenceli gelirdi.
aslinda ben bugün hic iyi degildim.

Sonne dedi ki...

Canımcım :)
hiç endişe etmene gerek yok...bunu orada düzeltmek biraz zor...ben bir haftada neredeyse düzelttim..kendim bile şaşırıyorum...

teyzenteyfik dedi ki...

Ah Kitty, vah Kitty,
ayni hayali ben de kuruyorum, itiraf etmeliyim ki. Ama yakismaz bizim gibi genclere böyle hayaller pesine düsmek! :)
Türkcemizin iyi olmasi hepsinden daha cok gerekli aslinda.
Ama bu siralar türkceye ayiracak hic ama hic vaktim yok ne yazik ki.
Sen neden iyi degilsin bakayim? Dün gördüm biraktigin mesaji ama seni neselendirecek bir seyler yazamam diye cevaplamadim.
Bugün iyisindir umarim
Sevgiler

teyzenteyfik dedi ki...

Sunny,
Merhaba canim:)
hadi ya, senin türkce düzeliyorsa bir haftada, benim sansim daha coktur desene :P

Oradayken bol bol taze sikilmis meyve suyu ic benim yerime, kadiköy`den olsun :)

Adsız dedi ki...

öncelikle merhaba ,
konuşamama gibi bir durum görülmüyor sende hatta ve hatta ben den ( tr de olmama rağmen) daha iyi gramer kullandığını bile söyleyebilirim hemde rahatlıkla söylerim..

anlatmakistediğini karşındakiler yani bizler anlayabiliyorsak ortada sorun yok demek tir

lehçeyle,ağızla vs ile içindekini yansıtmakta bir yere kadar bazen en basit cümlelerde anlam bulur insan o yüzden takma kafana şapkadan başka birşey der ve eklerim sevgilerler esen kal...

teyzenteyfik dedi ki...

Diagonel,
yaz geldi, baslarim yavas yavas sapka takmaya, cümlemiz rahatlariz :)

Haklisin, bazen konusmadaki sive ya da lehce sevimli veya daha da anlamli olabiliyor ama benim baska bir sorunum var galiba. Mesela dün biraz deneme yaptim ve agzimi cok acmadan konustugumu farkettim. Ondan dolayi da bazi ses kayiplarimiz söz konusu:)

Karsidakiler güler mi, rahatsiz olur mu bilmem ama (ki gülerlerse cok bozuluyorum) ben rahatsiz oluyorum bu konusma sorunlarimdan.

Güzel sözlerin icin tesekkürler :)

Adsız dedi ki...

Merhaba, bloglar arasında zıplarken sizin blog adınızla karşılaştım. Çok hoşuma gitti. Bir bakmak istedim. iyi ki gelmişim.. Aşağılara, doğru indim, yazılarınızı kendinizi ifade edişinizi gayet hoş. Belki de kendinize haksızlık ediyorsunuzdur... :)

Sizi tanımak mutluluk..

sımmsıcak sevgiler..

http://misss.blogcu.com

teyzenteyfik dedi ki...

Zerrin-misss,

Hosgeldin.
Gelir gelmez simartmissin beni, ne güzel, en sevdigim seydir simartilmak :) Ama hemen mahcup da olurum :)
Ben de gece birazcik karistirdim senin blogu ama ders calismam lazim diye fazla oyalanamadim. Fakat harika yemek fotograflari gözümden kacmadi. Senin tariflerden denerim belki haftasonuna :)

Kendime haksizlik etmeye gelince, evet, ediyorum haksizlik. Fakat baska dilden anlamaz bu ben. Biraz hirpalanmasi lazim. :) Ya da bildigim tek dil bu, kendimle iletisim kurmak icin. :)

Benden de sevgiler, yine gel.