Çarşamba, Ocak 10, 2007

Estetik begeni

Dün ilk kisa filmimi bitirdim! Tüm gün nesesizdim ama aksam filmi bitirip eve döndügümde ve tekrar tekrar izledigimde keyfim yerine geldi. Arka arkaya gelen görüntüler var ve onlarin basinda "Ein Film von ..... ...." yaziyor. Nasil muhtesem bir duygudur o yaziyi görmek!

Cahil cesaretiyle daldigim bir is bu. Eksigi, gedigi cok olan hatta belki film bile olmayan bir sey bu yaptigim ama yapim asamasinin basindan sonuna kadar cok ama cok keyif aldigim bir isti.

Insana birileri lazim. Ya da benim gibi tembellere. Karsilikli birbirini tetikleyip, coskuyla ve tempoyla calisilabilecek birileri. Belki bulur muyum öyle birilerini ya da öyleleri beni arasina alir mi? Belki...

Dün S. ile estetik begeni ve profesyonellik üzerine konustuk biraz. Aslinda o kendi mesleginden bahsetti ama geldigi nokta tam da benim bu filmle ugrasirken üstüne düsündügüm seylerdi asagi yukari. Bir isi yaparken kendini heyecanina kaptirip da ayrintilar arasinda bogulmak ya da bazen esas ayrintiyi iskalamak. Bazen esas vurguyu yapip, tüm etkisiyle birakmak yerine eklemelerle etkiyi dagitmak. Bunlari yapmayip da tam kivaminda durabilmek, iste o estetik begeni ve profesyonellik gerektiriyor sanirim. Bende simdilik eksik olanlar.

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Akşam ben de köstebek filmini izlerken benzer bir şeyi düşündüm. Yakın planda Russel Crowe'ın alnındaki damar sıkıntıyla oynar. stop. ve biz adamın ne kadar bunaldığını, baskı altında kaldığını hissederiz. Dozunda bırakmak, hayatın kendi kimyası için de ne kadar gerekli bir haslet.

Eğer ben orada olsaydım, çalışırken yanında olmaktan çok keyif alırdım.

Sevgilerimle.

asliberry dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
asliberry dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
asliberry dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Filmi ne zaman ve nasil gorecegiz?

Insan cektikleriyle aska dusuyor, sonra filmin sagligi icin atilmasi gerekli ama kendisinin duskun oldugu seyleri ativermek cok zor geliyor. Ama yapilmali.

Mikelancelo (boyle yazmak ne tuhaf ama hos oldu dogrusu:o)) Musa'yi yontarken mermerin fazlaliklarindan kurtulmus, yoksa Musa o mermerde sakli duruyormus zaten. Benim yaptiklarimda Musa gibi olaganustu eserler sakli degil, ama kendine gore birseyler saklidir. Bulmak lazim. :o)

Adsız dedi ki...

filmi gören ilk kişi olarak yorum yazmam gerekiyor galiba.

Hayatında ilk defa fırçayı eline alan biri nasıl resim yapar? Fırçanın yüzeyde bıraktığı izin hangi imkanları vaadettiğini bilebilir mi? Hangi çizginin hangi çizgiyle uyuşacağını, hangi rengin hangi renkle bir arada durabileceğini, farklı unsurların birbirleriyle nasıl yankılanacaklarını, yüzeylerin ve oylumların nasıl hayat bulacaklarını fark etmek için belli bir süre geçmesi gerekir --değil mi? Uzun ya da kısa, kişiye ve şartlara göre değişir, ama yine de belli bir süre gereklidir.

Diğer sanat kolları için geçerli olan bu tespitin sinema için de geçerli olduğunu söylemek gerek. İmgeleri kontrol edebilmek için sahip olduğumuz son derece incelmiş teknikler, kaliteli kameralar, fotoğraf makineleri bizi yanıltmamalı. Sorun başka bir düzeyde tariflenmiş olsa da yine aynı.

İşte bu da bir ilk deneme. Zamana ihtiyacı var.

Sinemanın sunduğu imgelerin farklı unsurları arasındaki ilişkileri ve yankılanmaları hakkıyla kurabilemek gerek. Henüz eksik olan bu.

Teknik açıdan ise bir eksik yok. Ama zaten teknik, tarzın kendisini açık ve güçlü bir biçimde hissettirmesiyle anlam bulabilir ancak. Yoksa tek başına tekniğin bir kıymeti yoktur.

İleride olacak. Ben inanıyorum. Belki beraber yaparız. --Keşke.

teyzenteyfik dedi ki...

evet, ilk izleyenin yorumunu okudunuz. Ne diyeyim ki... Öyle iste.

Ben simdi son hazirliklarimi yapip, havalanina gidiyorum. Türkiye`de görüsürüz.

Sevgiler :)

serap dedi ki...

yaşasın teyzeMteyfik geliyor:))
iyi yolculuklar

teyzenteyfik dedi ki...

endiseliperi,
benim icin de keyifli olurdu birlikte calısmak. Bol bol akıl fikir verirdin bana. En cok o lazım.:)

teyzenteyfik dedi ki...

Aslı,
benim filmim karsısında heyecanlanman ne güzel. Eminim tam tahmin ettigim gibidir heyecanın. "aaa Evrim film yapmıs!!" :)
Ama ilk izleyicimin yorumunu okuduktan sonra biraz kactı mı senin neşen de? Benim azıcık kacmıstı, simdi iyi. Ama cok iyi tarif etmis filmin durumunu. O yüzden öyle pek ortalarda gösterecek cesaretim yok. Belki sonra.

Hem ben şimdi İstanbul'dayım. :) Sabaha karsı geldım. Hava ne güzel dısarıda. S. ise gitti. Ben uyudum uzunca. Kalkıp temizlik yaptım. Ev toz icindeydi. Bakalım nasıl gececek bu kısa tatilim.

Öptüm.

teyzenteyfik dedi ki...

elif,
film anlasıldıgı üzere pek meydana cıkmayacak. Bir sonrakine daha iyi olacak ama. Umutluyum, inanıyorum kendime.

Düsünüyorum da senin yaptıgın islerle aynı cümlede yer almak icin cok cok eksigim var henüz. Hele Mikelancelo (evet, hos olmus:) ile aynı ansiklopedi de bile olmam hayal... Ahh ahh, bu isler keske gercekten de bir kac fırın ekmek yemekle olsaydı. Yerdim valla, yemem iyidir :)

sevgiler.

teyzenteyfik dedi ki...

serap,
geldim geldim :)
İlk günüm dinlenme modunda geciyor ama yarından itibaren tadını getirecegim İstanbul da gezmenin.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Iyi yolculuklar diliyim diye ugradim, meger coktan gitmissin bile, gec kaldim :) Keyfini cikar kisa tatilinin.
Filmini ben de merak ettim, olur da bir yerlerde meydana cikarsa haber verirsin sanirim degil mi?
Sevgiyle Evrim

Adsız dedi ki...

Teyzencigim, Turkiye'de hic baska isin yokmus gibi bunu okuyorsan sana askolsun ama yazmadan edemedim. Filmini yine de gormek isterdim. Sana faydasi olmayacak dusuncelerim varsa kendime saklardim. Faydasi varsa soylerdim. Faydasi olacagina inandigim bir dilde. Bir filmcide bir digerine. :o)

teyzenteyfik dedi ki...

Sanem,
cok cok tesekkürler inceligin icin. Evet, geldim bile.:) Filmi bir ara koyarım belki buralara. Simdilik degil ama.

Bu arada sen bir sürü yeni desen bulmusun. Sayfana baktım ama sonra daha ayrıntılı inceleyecegim.
Burada bir yerde yemek yerken gözüme bir afis ilişti gecen, o aklıma geldi simdi. Bir desen sergisi vardı. Kumas üzerine iplerle islenmis desenler vardı afiste. Keske o an daha dikkatli baksaydım afise, belki yakın bir yerlerdeyse gider, gördüklerimi anlatırdım sana.

İstanbul'dan sevgiler

teyzenteyfik dedi ki...

Elif,

Askolsun bana!!! Ama ask zaten yok ki, sen öyle dememis miydin? :)

Ne yapayım, bakmadan edemiyorum buralara.

Eminim ki benim faydalanacagım bir sürü fikrin vardır. Ve bunlardan faydalanma fırsatı ayagıma gelmisken tabiki kacırmak istemem. Almanyaya döndükten sonra sana ulastırmaya calısırım.

Sansıma hava da pek güzel İstanbul'da :)

Adsız dedi ki...

Belki youtube.com'a koyabilirsin. Kimselere gostermeden seyrederim, soz! :o)

Benim de icin ic, eglen, gez, toz!

Adsız dedi ki...

Thank you estetik, estetik, burun estetiği, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik