Perşembe, Ocak 28, 2010

Mimlerim ve ben - 1 (Asliberry'den gelen)

Asli beni mimleyeli cok oldu ama ancak cevap veriyorum, kusura bakmasin artik.


1. Şu an okumakta olduğunuz kitap/kitaplar, kısaca konusuyla?
---Anton Cehov- Butun Oykuler
Harika Cehov oykuleri, Rus edebiyatina hasret duyuldugunda sakinlestirici olarak bir duble almak icin birebir. Cehov'u ilk bana S. okumaya baslamisti. Geceleri uyumadan birer oyku okuyordu.

---Deutschland Erzaehlt (Almanya anlatiyor denebilir) serisi. 46 Alman yazardan harika oykuler var. Mesela Heinrich Boll, Thomas Mann, Arthur Schitzler... . Ara ara almanca pratik yapmak icin iyi oluyor.

---Nahid Sirri Orik - Bilinmeyen Yasamlariyla Saraylilar
1800' lerin sonlarinda dunyaya gelmis biri olarak yazarimiz saraylilarin dunyasini iyi biliyor ve birebir taniklik etmis. O yuzden biraz dedikodu, biraz belgesel niteligi olan guzel bir kitap. Saray yasami hakkinda cok az bilgim oldugu dusunulurse bana iyi geldi.

Yeri gelmisken baska bir kitap adi vereyim, Osmanli'nin daha erken donemi hakkinda bana cok daha fazla fikir veren bir kitap, Stephan Gerlach'in Turkiye Gunlugu 1573-1576. Avusturya elcisi olarak 1573'de Istanbul'a gelen Gerlach'in gunlugunde donem halkinin gundelik yasantisi, saray ve devlet idaresi hakkinda daha once hic bir yerde karsilasmadigim bilgiler var. Ayrica yazarimizin dili de pek ilgi cekici ve akici.

2. En son aldığınız kitap/kitaplar?
En son bir kac mesleki kitap aldim. Tasarim masarim iste. Ha, bir de Ulusal Demokratik Mucadelede Kurt Asiretleri adli bir kitap.

3. Şimdiye kadar okuduğunuz kitaplar içinde en çok sevdikleriniz?
Sabahattin Ali-Kurk Mantolu Madonna, Melville- Katip Bartleby, Orhan Pamuk-Kara Kitap/Yeni Hayat, Ahmet Hamdi Tanpinar - Saatleri Ayarlama Enstitusu, Dostoyevski... John Kennedy Toole - Aliklar Birligi. Ilk aklima gelenler bunlar ama belki bunlardan da cok sevdiklerim vardir.

4. Bir türlü bitiremediğiniz, bitirseniz de sizi okurken illallah ettiren kitap/ kitaplar?
Hmmm, ilk aklima gelenler Orhan Pamuk - Kar, Ahmet Altan-Aldatmak ve Henry Miler - Oglak Donencesi (bu kitabi dogru zamanda okumadim belki, bilemiyorum.)

5. Elinizdeki bitince okumayı düşündüğünüz kitap?
Tanpinar-Yasadigim Gibi, Kor Saatci-Richard Dawkins, Dostoyevski-Delikanli

Ben de birilerini yakayim simdi...:) Dilerlerse cevaplasinlar sorulari. Simon, Sofra (epeydir ortalikta yok ama), Miso.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ben de tam bu mim işi nedir, ilk bu soruları soranlar kendi başlarına birşey yazamazlar mı, zamanında powerpoint forwardları yapanlarla bunlar aynı kişiler midir, yoksa bu kişiler ortaokulda anı defterlerindeki en sevdiğin grup, en yakışıklı şarkıcı sorularını sınıftakilere doldurtanlar mıdır, gibi şeyler düşünüyordum.
ki bana sormuşsun:)

ama neyse ki dokunulmazlıklar kalkmalı mı diye sormamışsın. o soruyu ilk soranı araştırmaya başladım, ama bir yerden sonra pesettim:)

belki cevaplarım birara. 3. soru biraz yoğun ve tüketici yalnız, onu geçerim büyük olasılık.