Pazar, Eylül 23, 2007

Ben tatildeyken

Türkiye`de tatildeyken sadece iki tane kitap okudum. Birisi Sabahattin Ali`den "Kürk Mantolu Madonna". S. bana hediye etti o kitabi. Kendine kitap ismarlarken bana da onu almis. Biraz sasirdim acikcasi, onun alacagi bir kitap degilmis gibi geldi. Belki de sirf ben severim diye almistir, bilemem.

Sirince`de Nisanyan evlerinin keyfini cikardigimiz günlerden birinde bir solukta okuyup bitirdim kitabi. Kitabin sonunda dayanamayip ziril ziril agladim.

Acaba ne düsündü o vakit S.? Üzüldü mü bana o kitabi aldi da beni aglatti diye. Yoksa yine mi sasirdi cocukluguma?

Ikinci kitap ise Dostoyevski`nin "Yeraltindan Notlar"i. Kitabi, büyük bir istekle, okumam icin S. verdi bana. Okuduktan sonra ne düsünecegimi cok merak ediyormus.

Bir solukta bitti. Ve muhtesemdi. Beni cok etkiledi. Hele yemek sahnesi, cok ama cok carpiciydi. O istek, aslinda istememek, tiksinti, tiksintini kusmak icin firsat kollamak, cabaladikca daha da batmak.

Acaba o kitaptan bu kadar cok etkiledigimi S. farketti mi? Benden duymak istediklerini pek söylememis olabilirim. Benden ne beklendigini tahmin ettigimde, eger samimi olmak istedigim bir iliski ise, israrla o beklenen tavri göstermemeye calisiyorum. Rahatsiz oluyorum. Sanki rolümü iyi oynamam gerekiyormus gibi hissediyorum. Icten bile olsam, bekleneni yaptigimda rol yapiyormus gibi hissediyorum.

2 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

T.T.ciğim,
Nedense bazı yazılar hemen keşfediliyor, yorum yazılıyor. Bazıları bekliyor da bekliyor.

Okuduğun kitaplara ve gittiğin yerlere bakılırsa, keyifli, ruha ve göze hitap eden bir tatil geçirmişsin.

Şu, senden bekleneni yapınca içtenliğin konusunda kendinle hesaplaşman sürekli kendini sorgulayan insan olmanın bir sonucu olmalı.
İçinden öyle geldiyse doğrudur.
Üst yanına aldırma.:)

teyzenteyfik dedi ki...

Ekmekcikiz,
evet, tatilim oldukca güzel gecti.

haklisin, sürekli sorgulamanin etkisi belki de... bilmem ki.

üstüne de altina da aldiririm, eger sen yazdiysan.:)
sevgiler.