Perşembe, Haziran 21, 2007

Kader

Dünyadaki tek yara bu. Sadece yarayi acanin yaranin dermani oldugu yara. O yarayi kendi basina iyilestirmek icin gösterdigin tüm caba bosunadir. Tamam, gecti, iyilesti dersin bir gün. Ama tam da o gün birden, inceden bir sizi gelir oturur yüregine. Yine ayni karin agrisi. Yara aninda genisler, öyle genisler ki tüm hayatin yaraya dönüsür tekrar.

Yine duvara carpmissindir. "Yine mi?" diye korkutur seni. Ben yine mi döndüm dolastim ayni noktaya geldim dersin. Bu seni yer, bitirir. Bu gücsüzlügünü, bu iradesizligini, bu asagilikligini (!) görmek seni yer bitirir.

"Kapinin önünde durup düsündüm. Dedim, Bekir, bu kapi ahret kapisi, burasi sirat köprüsü, bu sefer de gecersen bir daha da geri dönemezsin, iyi düsün, dedim. Düsündüm, düsündüm... ama olmadi, dönemedim.
Sonra, bak oglum dedim kendi kendime, yolu yok cekeceksin, isyan etmenin faydasi yok, kaderin böyle.
Yol belli, eg basini, usul usul yürü simdi."

4 yorum:

anselmo dedi ki...

demirkubuz'un, uğur'un ve bekir'in kaderini sevdim.

filmin başında uğur'un sanki evcilik oyunu oynar gibi bekir'e göz süzmesi ve sonra bekir'in sonradan adına kader diyeceği girdabın içine düşmesi...

son paragrafta yazdığınız repliği de sinema paradiso'da yazacaktım, benden önce davranmışsınız;)

teyzenteyfik dedi ki...

Anselmo,
defalarca izledim bu son repligi. Tekrar tekrar. Sonra tekrar masumiyet`e döndüm. Ayni repligi oradaki Bekir`den de tekrar dinledim. Cok carpiciydi.

Adsız dedi ki...

begendigim bircok filmde oldugu gibi bu filmde de ezbere bildiğim repliklerim var. en fazla olanı bu film deilse de en uzunu bu filmdendir:)
o da yazmış oldugnuz kısım.
gunun birinde akbankta ufuk bayraktar'la (filmdeki bekir) karşılaştıgımda da filme hayranlıgımı bu replikleri söyleyerek ona ispatlamaya çalıştım:)
bankada ünlü bi isim vardı,altın portakal'lı ufuk bayraktar,ama tanıyanı yoktu..belki de bu yüzden daha çok sevdim onu.bana özel hissettim.

teyzenteyfik dedi ki...

Sevgili Isimsiz,
akilda kalmayacak gibi bir replik degil, degil mi?

Sizin repligi oyuncuya tekrar etmenizse cok sevimli olmus. O da pek sevinmistir, eminim.

Sizden yorum gelince, yine izleyesim geldi. O bölüme bir daha bakarim simdi.

Sevgiler