Çarşamba, Haziran 10, 2009

A kızım sana potin alayım mı? Al babacığım al

Gunlerdir bir sebeple (yakinda aciklarim) esnafla, zanaatcilarla icli disliyim. Cok farkli bir dunyalari var ve bence bazilari halen cok naif. Naif olup da cinlik numarasi yapanlari saymiyorum. Ama ozellikle kumascilar ve masrafcilarin (incik boncuk, dantel mantel satanlara deniliyormus) gencten olanlari flort etmeye, hatta hanimlara asilmaya pek yatkin. Bunu hic cekinmeden ve abarta abarta yapiyorlar. Bu huy ozellikle hazir mal satanlarda var ama el isi yapanlarda, ne bileyim ayakkabicida, matbaada calisan gencte ya da cadir diken adamda bu huy nedense olmuyor. Demek ki el isi yapanin, yani zanaatcinin is esnasinda guzel guzel dusunme vakti oluyor ve kendini bilir bir hale geliyor. 

Yani diyecegim o ki, yasasin zanaat!

8 yorum:

Vladimir dedi ki...

İlginç bir gözlem, bir dönem esnafla baya zaman geçirmiştim, yazdıklarınıza katılıyorum :)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

T.T.ciğim,

Masrafçı tabiri çok hoşmuş! Gerekli olmayıp, eklenti olduklarından mı, acaba, bu deyim?

Madem yaşasın diyorsun, yaşasın o vakit!
:))

Adsız dedi ki...

ben de masrafçı neyzen'in buluşu sanmıştım.
zanaatçı mesleğine/işine kalıcı yaklaşır. o yüzden dikkatli olsa gerektir. ticarethanelerde çalışanlarsa geçici girmiştir. oradan atılsa benzerine girerim diye düşünür herhalde.

yine de ben flört etmeye çalışan, hatta asılan hemcinslerimin yaptıkları illa kötüdür imajını silmek ve onları savunmak isterim. açıkça rahatsız etmedikçe (hatta kanuni sınırları zorlamadıkça da diyebilirdim ama hadi oraya kadar götürmeyeyim) bu da onların kabuğunu kırma, yeni hayatlar tanıma çabası diyebiliriz. (herkes romantik film oyuncusu olamaz).
üstelik sonuçta birçok kadının özgüvenini artırmaz mı bu hareketleri görmek?

Kremali'nin annesi dedi ki...

Biri uretim digeri tuketim sureclerine odakli oldugundan galiba Teyzencim. Tabii bir de, hazir mal satanlari hizmet sektorunde degerlendirmek lazim ki, bu sektordekilerin hayatta kalabilmesi birebir musteri markaji ve tavlamasi sanatindaki hunerlerine bagli maalesef :)

Mahmutpasa'daki mantocu esnafi hatirladim da simdi, basi kapali mutedeyyin hanimlarin bile yol keser gibi karsilarina dikilip "manto verelim size bayan" diye laf atmalarini ne cok garipserdim her gordugumde.

teyzenteyfik dedi ki...

Vladimir,
yine aklima gelmisken diyecegim, ya senin eski profil gfotografin cok guzeldi, keske onu kullansan yine, ya da arada bir kullan bari..:)

Tecrubelerine gore de gozlemimin dogru ciktigina sevindim..:)

teyzenteyfik dedi ki...

Ekmekci kiz,
evet komik bir tabir degil mi? sanirim cogu ceyiz falan filan malzemesi sattigindan isimleri boyle. Yani kiz ceyizi, masrafli is falan filan gibi.. Ilginc...

teyzenteyfik dedi ki...

Simon,
Yok, tabelalarinda bile masrafci yaziyor. "Kadikoy Masrafcisi" gibi...

Ozguvenim artacak diye, girdigim dukkandaki malzemelere bile bakamadan, kacasim geliyorsa napayim ben o ozguveni. Tam tersi guvensizlik veriyor.

Yoksa sevimli ve kibar jestlere, muhabbetlere kimsenin diyecegi yok tabii ki... Severiz oyle seyleri.

teyzenteyfik dedi ki...

Kremali,
cok dogru soylediklerin ve demek ki her yerde ayniymis bunlar...:)