Çarşamba, Mayıs 27, 2009

Sanki içimde açan bu sarmaşık gülleri

Hatirladigim bir donem var. Sanirim doksanlarin ortalari. Tum ailemiz, hatta tum tanidiklarimiz birdenbire cicek yetistirme sevdasina dusmustu. Herkes birbirinden cicek fidesi alirdi.  Aksam misafirligine gidilen evlerde hangi cicekler var diye ortalik kontrol edilir ya izinli ya da izinsiz (boyle hikayeler de duymustum) begenilen cicegin fidesi alinirdi. Boyle aksamlarda, en son gelen meyve ikramiyla birlikte, evin sarmasiginin masallah nasil da uzadigi konusulur, ev sahibi (erkekler daha da hevesliydi sanki bu gelisen cicekler hakkinda konusmaya) hemen bu isin sirrini aciklardi, aspirin koyuyorum topragina ya da cay suyu dokuyorum gibi birseyler soylerdi. Sarmasigin tum duvar ve tavan boyunca uzayip, odada  tur atmasinin yakinlarda ev sahibi olunacak anlamina geldigine dair hafif inancli bir espriyle cicek sohbeti iyice koyulasirdi. Sarmasiklar sanirim o gunlerdeki gibi bir daha hic populer olmadilar.

Aklima nereden mi geldi bunlar? Apartmanin bahcesinde duran guzel ciceklerden nasil birer fide asiririm hesabi yapmaktayim kac gundur. Evi ciceklendirme kampanyasi dahilinde cicekciden aldigim cicek pek agir geldi bana, para vermek sacma oldu sanki. Oysa eskiden hatirladigim donemdeki gibi, paylasilarak cogalmasi, dagilmasi ne guzelmis. 

6 yorum:

Sebnem'den dedi ki...

Ah o 80'ler ve 90'lar da devetabanı diye bir bitki sevdasıda vardı...yaprakları bizim salonun metrekaresi kadardı.Sonra annem ölünce çiçekte 2-3 içinde öldü gitti..
Bende hatırlarım millet birbirinden değişik menekşeler aşırır..Sarmaşıkları dolar,ve mutlaka garip isimli çiçekler edinilirdi..
Ben hala aşırıyorum çiçek..Bahçeden...Bayağıda tuttu hani...
Tavsiye ederim..
Şimdilerde ortanca istiyorum ama bizim apt.nın bahçesindekiler neredeyse boyum kadar.Onları aşıramayacağım galiba..

Kedi Narnia dedi ki...

çalınan çiçek güzel tutar açarken coşarmış :) boşver bildiğin gibi yap sen. küt diye evden çıkarılmanın cezası olsun onlara :)

teyzenteyfik dedi ki...

Sebnem,
ne guzel senin elin alisikmis asirmaya... Ben pek yeni ve cekingenim...:)
Bu arada bana adresini e-mail atsana... Sonra sana bir sey gonderecegim... Ama hemen degil belki... hazirlik asamasinda...:) Neyse cok anlatmayayim simdi, sonra yalanci cikmayalim...

gorusuruz...

teyzenteyfik dedi ki...

Dolphin,
oyle mi, calinti mal daha mi iyi olurmus cicek sektorunde?:) Bu bahsettigim bahce ama yeni evin bahcesi, yani gelir gelmez komsularla kotu olmayalim? Apartmana her giris cikisimda ciceklere yanasip, sirince bir siritma takinip, caktirmadan komsularin pencerelerine bakiyorum kimseler var mi diye ama henuz cesaret edemedim ciceklerden asirmaya...

Sevgiler :)

Unknown dedi ki...

70'ler! Deve tabani, kaynana dili. Cam guzeli. Kupe cicegi. Tabii sardunya. 80'ler menekse. Tilki kuyrugu. Dogumkontrol hapiyla zirt pirt ciceklendirilirlerdi.

Sardunya en guzel tenekede buyur. Neden, bilmem.

www.elifsavas.com/blog

teyzenteyfik dedi ki...

Elif,
evet ya bir de dogum kontrol hapi olayi vardi ...:)