Perşembe, Mart 19, 2009

Bir taş atılırsa...

Bir tas atilirsa, bu cezalandirilmasi gereken bir davranistir. Bin tas birden atilirsa, bu politik bir eylemdir. Bir otomobil atese verilirse, bu cezalandirilmasi gereken bir davranistir, yuzlerce otomobil atese verilirse, bu politik bir eylemdir. 
Protesto, bana neyin yanlis geldigini soylememdir. Direnis ise, benim icin yanlis olanin tekrar vuku bulmamasini saglamamdir.*

Dun "Der Baader-Meinhof Komplex" filmini izledim. Filmde anlatilan Alman Kizil Ordu Fraksiyonu (RAF) hakkinda fikir sahibi olmak isteyenler suraya bakabilir.

Cok aci son bulan bir suru hayat vardi filmde. Gerci gunumuze oyle uzak ki artik bu hikayeler, inanip kendini vermeler, verenlerin arkasinda durmalar... Fakat terorist gruplar (gruptan gruba yol gider) hep bu nedenle urkutur iktidari, cunku hicbir zaman bu ihtimal, halklarin onlarin pesine takilip gitmesi ihtimali silinemez. O yuzden tek cozum, onlari tamamen yok etmektir. Hep oyle olmus. 

Cok guzel bir film, fikrimi ciddiye alan varsa eger izlemenizi tavsiye ederim. Hic olmadi, Andreas Baader rolunde Moritz Bleibtreu gormek icin bile izlenir. 

*Ulrike Meinhof

5 yorum:

elektra dedi ki...

hımmm, bunu izlemeyi düşünüyordum zaten. ben de sana 'hunger'dan bahsedeyim o zaman. bu da IRA militanları üzerine bir film. senin bahsettiğini izlemeden aynı bağlamdadırlar diyemem tabii, ama bu da ilginç ve sarsıcı bir film.

bu aranıyor ilanları meselesine takıldım ben. bunlara talip olanlar, bu militanlara sempati duyanlar mıdır acaba, antipati duyanlar mıdır?

teyzenteyfik dedi ki...

Elektra,
sanirim sempati duyanlar aliyordur o posterleri.

Soyledigin film listeye eklenip, izlemek icin gerekli calismalara baslandi, sagol...:)

Feride Nizamettin dedi ki...

Ya bu örgütün üyeleri hapiste doğru yolu bulup yaptıklarından nedamet getirerek, son derece korunaklı hücrelerine ilahi bir şekilde ulaşmış olan iplerle intihar etmemiş miydi?

Şakası bir yana söylediğin bir cümle ne de güzel anlatıyor herşeyi. Günümüze o kadar uzak ki "adanma" kelimesi artık. Hele de bir ideale bağlanma fikri. Tutkusuz, hayalsiz ve daha da önemlisi insana dair hiç bir ideali beslemeyen bir güruhuz işte. Tam istendiği gibi.

teyzenteyfik dedi ki...

pisikopati,
evet, guya intihar ettiler!

ikinci paragrafla halimizi pek icler acisi tarif etmissin, ne oldu bize boyle!? :)

Feride Nizamettin dedi ki...

hakkaten de baya bi kararmışım di mi:) ama bağlanılan her idealin 10 yıla kalmadan yalan olduğunu gören bir nesil olmanın getirdiği bir inançsızlık bu galiba.